Otrzymałem od znajomego zaproszenie do serwisu “Facebox”. Zawsze testuje nowe serwisy Web20 więc zarejestrowałem się i w tym. Jakież było moje zdziwienie, gdy po skorzystaniu z opcji “Importuj kontakty” z GMail system poinformował mnie o wysłaniu 650 maili do wszystkich osób z mojej listy adresowej.
Oczywiście bez żadnego spytania mnie o zgodę i potwierdzenia w stylu “masz zamiar zaspamować wszystkich znajomych — zabiją cię za to — czy na pewno wysłać 650 maili?”
Niniejszym chciałbym ostrzec wszystkich przed tym “webdwazerowym” serwisem, podszywającym się zresztą pod doskonały Facebook i apeluję o jego całkowite zignorowanie oraz wybaczenie innym znajomym, którzy dali się nabrać.
Jeśli uważasz, że ten nius jest nieobiektywny, przedstawia nieprawdziwe wydarzenie, jest spamem lub nie spełnia standardów serwisu,
napisz raport.
Komentarze (RSS)
| Trackback (URI)
Komentarze są prywatnymi opiniami dodających je osób. Prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi. Komentarze obraźliwe oraz obniżające poziom serwisu będą usuwane. Więcej w
regulaminie komentowania.
W komentarzach możesz używać prostych znaczników HTML. Przykłady:
- Link: <a href="jaklinux.org">Linux dla każdego</a>,
- Wytłuszczenie: <strong>tekst pogrubiony</strong>,
- Kursywa: <em>tekst pochylony</em>,
- Przekreślenie: <strike>
tekst przekreślony</strike>,
- Kod: <code>
printf("blok kodu");</code>,
- Cytat: <blockquote>cytat</blockquote>
Uwaga: jeśli dodasz nieznany znacznik, będzie on niewidoczny, gdyż system filtruje takie znaczniki.

Wszystkie autorskie niusy w serwisie publikowane są na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 2.5 Polska. Uwaga, jeśli nius jest skopiowany z innej strony, kopiując go należy podać link również do tej strony!
Tak Michuk dostałem od Ciebie maila
Nie gniewam się
Tzn. ile tych e-mailu poszło do jednego adresata? Poza tym co ze znajomym? :>
Ja w ogólę nie lubię mieć nowych kont na różnych serwisach. Zanim się to zarejestrowałem minęło trochę czasu, ale się w końcu przemogłem. Ludzie po prostu moim zdaniem zbyt lekkomyślnie podchodzą do tych wszystkich rejestrowań, no ale to tylko moje zdanie.
Juz parę razy coś takiego dostałem ale ignorowałem, dziś dopiero po otrzymaniu maila z zaproszeniem od Michuka sie zainteresowałem tym i jest to chamstwo! Gorzej niż dzieci neostrady!
hehe liczba poszkodowanych rośnie
http://honey.7thguard.net/blog/2007/04/04/facebox-dziekuje-postoje/
Cóż, od czasu do czasu każdy z nas daje się nabrać…
hehe-tez dostalem-a zeby usunac konto(zamknalem strone podczas rejstracji) musialem powod napisac hehe;]
Ja też dostałem
Borys co to ma znaczyć, ja jeszcze żadnego maila nie dostałem!
ha! bójcie sie, bo jesteście na “liście michuka” i nigdy nie wiadomo co na skrzynkę przyjdzie :>
a tak na serio… to tez dostalem.
Ja myślałem że najpierw zostanie zaimportowana lista kontaktów z gmail-a a potem będę mógł wybrać które z tych kontaktów mają dostać zaproszenie. Chamstwo !
dzieki wielkie pilnowalem zeby na ta skrzynke nie dostal sie zaden spam. do wszystkich podejzanych serwisow uzywalem innych skrzynek. mam tylko nadzieje ze nie przesila tego maila dalej
Kopia z regulaminu: (oryginalny capslook)
“[..] Facebox NIE DAJE ŻADNEJ, JAWNEJ BĄDŹ TEŻ UKRYTEJ GWARANCJI DOTYCZĄCEJ NIEZAWODNOŚCI, BEZPIECZEŃSTWA LUB SUGEROWANEGO CHARAKTERU USŁUGI [..]”
To ja dziękuję
Dziękuję Borys za zaproszenie. Nie gniewaj się, ale chyba nie skorzystam
.
A tak na marginesie to żeby się ustrzec przed takimi akcjami to do rejestracji na nowych serwisach używam swojej specjalnej spamerskiej poczty
Z blogu P. Koniecznego:
“Wszystkim, którzy się nabrali radzę czym prędzej zmienić hasło do Google Account, zwłaszcza, jeśli korzystają z programu Google AdSense.”
Jak można było podać swoje hasło do konta?
Dobrze, że nie korzystam z gmaila i jestem szczęśliwym człowiekiem
Przyznaję bez bicia, że to był kretynizm najwyższej klasy z mojej strony. Jedyne co mam na usprawiedliwienie to to, że byłem pewien, że to polska wersja Facebook, który jest godny zaufania. No cóż, dałem się nabrać. Pewnie nie ostatni raz
Michuk nie obras sie ale z tego co pamietam (gdy sam sie rejestrowalem w tym serwisie) to bylo pytanie: “czy chce wyslac zaproszenie do serwisu wszystkim osobom z listy kontaktow gmaila” (domyslnie zaznaczona opcja). Albo zmienili ten fragment procesu rejestracji albo nie doczytales
tajemniczy: widocznie zmienili:
Po wpisaniu loginu i hasła automatycznie wysyłany był e-mail do wszystkich z listy kontaktów.
Update: Przed chwilą sprawdziłem na fake-owym koncie i chyba poprawili w końcu wysyłanie maili. Teraz pojawia się dodatkowy ekran ze wszystkimi mailami i checkboxem przy każdym i napisem:
Ale przeprosin na stronie jak nie było tak nie ma… Ogólnie serwis nadal polecam ignorować, a znajomych przestrzegać.